Ένα μουσείο γεμάτο ιστορίες

Ένα μουσείο γεμάτο ιστορίες

Πιστεύουμε ότι τα παιδιά μας, γνωρίζοντας το παρελθόν, μπορούν να κατανοήσουν την εξέλιξη στην κοινωνία μας και να εκτιμήσουν καλύτερα ό,τι απολαμβάνουμε σήμερα στην καθημερινότητά μας. Έτσι, δύο από τα θέματα που διδάσκονται φέτος στο νηπιαγωγείο μας, την ελληνική παράδοση και το νερό, τα εμπλουτίσαμε με μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα αυτού του πολύ σημαντικού μουσείου είναι μία πραγματική προσφορά στην προσπάθεια να γνωρίσουμε καλύτερα τη χώρα μας, την περιοχή μας και να συνδέσουμε τη σύγχρονη ζωή με τις ρίζες μας.

Εκεί, στον Νερόμυλο του κυρ-Κώστα, συναντήσαμε τη Ρούλα Καλικαντζαρούλα, τη Φτερωτή Μυλίτσα, τον Αντώνη τον Πριόνη, το Μάνι-Μάνι το Μαντάνι κι άλλους χαρακτήρες, που μας αποκάλυψαν τα μυστικά των υδροκίνητων μηχανών και πολλών εργαλείων από παλαιότερες εποχές.

Παραδίπλα, στην έκθεση της παραδοσιακής ενδυμασίας, μας υποδέχτηκε η θεία Αγγέλα. Είχε πολλές ιστορίες να μας διηγηθεί. Άλλοτε με αφορμή ένα κόσμημα, άλλοτε έναν τόπο ή ένα κεφαλομάντηλο, και με παιχνίδια παρατηρητικότητας και γνώσεων, μας ταξίδεψε στον κόσμο των ρούχων, που φορούσαν οι προπαππούδες κι οι προγιαγιάδες μας.

Ήταν μια μέρα γεμάτη ευχάριστες εκπλήξεις, σημαντικές γνώσεις και διασκεδαστικό παιχνίδι!

Comments are closed.